2013. március 7., csütörtök

színharmónia

Talán a legfontosabb a színek összeválogatásánál a lakberendezésben a színharmónia kérdése. Itt figyelembe kell venni a természetes és mesterséges fényviszonyokat, a helyiségek arányait és méreteit, a bútorok anyagát, a kárpitanyagok milyenségét, de éppen ilyen fontos tényezők a padlóburkolatok, a szőnyegek, a függönyök és az összes díszítésre szolgáló tárgy szerepe is. 

A tárgyak színét a környezet is befolyásolja, vagyis a fény, az árnyék, illetve a szomszédos színek. A fehér ritkán fehér, az előtte lévő barna, kék, lila, vörös más árnyalatot ad neki és fordítva. A sokféle fehérből például azt kell választanunk, ami legjobban kiemeli a környezetet, tónusában, melegségében hozzáad a látványhoz, vagy épp kiemeli azt.


Lenyűgöző tud lenni, amikor az ablakon beáramló fény megtörik, kékre festi a zöldet, ami eddig sárga volt, most narancsvörösben pompázik, a barnák aranylanak. A fény módosítja a szín tónusát, melegségét és teltségét, ezáltal pedig a szín is hatást gyakorol a terek formájára. Erre legyünk különös figyelemmel! Hiába választunk egy a kanapéhoz tökéletesen illő narancssárga mintájú fényáteresztő függönyt, ha az pirosnak fog látszani természetes fénynél. A törtfehér virítani fog nappal, lámpafénynél szépen kijön annak szürkés, vagy sárgás árnyalata. És még sorolhatnám.

Nézzük meg a következő nappalit természetes és lámpafénynél.







 Míg nappal kellemes érzéssel ülhetünk a kanapéra, a barna szürkés és mély tónusai is jól keretezik a narancs színfoltokat, addig este feketének látszik a barna, kiadja a hely szűkösségét. Márpedig hétköznap a család legtöbbet este van otthon, így nem a legszerencsésebb, ha csak napsütésben kellemes egy nappali. Véleményem szerint a kanapé színe, textúrája, mérete teret követel, ami ebben a helyiségben nem adott.


Ha az adott tér bizonyos hiányosságokkal küzd, vagy éppen eltúlzott méretei vannak, érdemes a festékhez nyúlni, vagy a színekkel módosítani a hatáson. Alapvetően fontos, hogy a helyiség előnyös vonásait hangsúlyozzuk, és a gyenge pontokat elrejtsük. 

Nagy belmagasság kompenzálása: falbukolat 1/3, 2/3 arányban, mélyre lógó függőlámpák. A tér nagyságához képest kevést fényt pedig a zöldessárga színválasztás nagyszerűen ellensúlyozza.




                                                                         forrás

A sötét mennyezet összenyomja a teret, ami ebben az esetben nagyon kellemes szobahangulatot eredményez, és nem mellesleg gyönyörűen kiemeli az üvegfalat.




A mennyezetet kékre színezve úgy érezhetjük magunkat mintha a szabad ég alatt volnánk.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése