2013. március 26., kedd

Kis fürdőszobák, nagy titkok

Szűkös a hely az új vagy átalakítandó fürdőszobában? Próbáljunk ki néhány egyszerű térkompenzáló trükköt, melyeknek köszönhetően nagyobbnak, praktikusabbnak, kényelmesebbnek tűnhet a helyiség.

1, Kisméretű berendezési tárgyak

Legalább annyira funkcionálisak, mint a nagyobbak, viszont rengeteg helyet spórolhatunk velük. Nagyon jó példák erre a kis sarkokba tervezett szekrények, WC-k vagy mosdók,





 A szekrények átlagos mélységének csökkentése.



2, Tükör- és üvegfelületek: tágítja a teret, akár meg is duplázhatja a teret becsapva vizuális érzékelésünket. Az üvegfelületek légies érzetet hoznak, távolabb kerülnek a tárgyak általa.


3, Színösszeállítás

Egy rosszul megválasztott szín a falak, burkolatok, bútorok tekintetében egyaránt agyonnyomhatja a teret.

Nézzük meg ezt a két, méretében nagyon hasonló fürdőszobát.



A világos, szürkéskék falszín, a nagy üvegfelület, a fehér bútor és kiegészítők segítségével elérték, h tágas, kellemes hangulatú fürdőbe léphessünk be, míg az első esetében a zuhanyfüggöny, a barna-kék összeállítás ront az összképen. 


4, Anyagok, textúrák

Kerüljük a súlyos, túldíszített függönyöket, a robosztus fabútorokat kis fürdőszobánkban. Ha már bútor, akkor letisztult felületű ajtók, mintsem  faragott változatai. A fényes felületek, csillogó színek feldobják a berendezést.

5, Padló- és falburkolatok

A burkolatok nagysága és mintája is kihatással van térérzékelésünkre. Válasszunk optikailag nagyobb padlólapot! A szemünk nem vibrál, és kevésbé szedi darabokra a teret. Ugyanez fennáll a minták esetében is.

Látható a különbség:




6, Süllyesztett falfülkék. 

Akár dekorálás céljából, akár tárolás céljára is megfelelnek a mélyedések. Ezek a rések a falon vizuális érdeklődést, izgalmat hoznak, így az alapterület háttérbe szorul. Wc-papír tartót, piperecikkeket, törölközőket tarthatunk bennük, rajtuk.



7, Luxus

Vigyünk luxust a kis fürdőbe! Legyen az egy nem mindennapi szaniter, egy meghökkentő csempe, vagy lámpa, vagy épp az egyedi, különleges kiegészítők, de ami a lényeg érezzük magunkat jól a kis térben, érezzük azt, hogy kényeztetve vagyunk (a látvánnyal is), így nem fogunk a tér nagyságával foglalkozni!







9, Fény, világítás

Nagyon fontos szempont a fény a kis terek esetében is. Az a legszerencsésebb, ha természetes fény jut be a fürdőszobába. Ha van rá lehetőség mindenképp aknázzuk ki. Rakassunk tetőablakot, vagy nagyobb ablakot a meglévő helyett, vagy ott van opcióként a fénycsatorna is. Keresd fel az erről szóló bejegyzést is.

Emellett ott vannak a lámpák, fénycsövek, falikarok, amelyek biztosíthatják a megfelelő mennyiségű fényt.  Kérjük ki szakember véleményét, hogy mi a megfelelő mennyiség, hogy milyen típusú lámpa szükséges az általános megvilágításhoz, milyen egy sminkeléshez és így tovább. Használjunk hangulatvilágítást!





8, Minimális kiegészítő kerüljön a földre. Ha például szőnyeg mellett döntünk, válasszunk egy nagyobbat, szemben a több kicsivel. Minél több különálló darab van a földön, annál jobban szétbontja az alapterületet vizuálisan.

9, Egyéb trükk: mosdó a kád felett:



Lebegő szekrények, talpas mosdók

Ezek megnövelik a padlófelületet, így az a képzetünk lesz, hogy nagyobb a hely.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése