2013. február 25., hétfő

mi is a Loft?

Tegyük rendbe ezt a fogalmat.

A loft Amerikából ered, ahol az elhagyott, (vagy inkább úgy fogalmazok, h már nem használt) gyárépületeket, csarnokokat   "hasznosították újra". Legtöbb esetben egyetlen óriási helyiségből áll, akár 5-6 méteres belmagassággal, nagy ablakfelületekkel.



Bármilyen stílusú loftot ki lehet alakítani, a lakók igényeihez idomulva. Egyik típusánál sok helyen vakolatlan téglafalak, betonpadló jelenlétéhez kell igazodni a berendezés megtervezésénél. Olyan is előfordul, hogy a mennyezet alatt meghagyják a csöveket, kábeleket, egyéb gépészeti elemeket.




Ma már sokan loftnak neveznek minden olyan épületet, amely nagy egybefüggő terekkel rendelkezik. Függetleül attól, hogy új építésű, vagy valóban gyárépületből lett átalakítva.




Magyarországon alig találunk loft lakásokat. Vagy a centrumtól távol esnek ezek az elhagyott épületek, vagy olyan költséges a felújítás, hogy kevesen tehetik meg, és talán azok közül akik megtehetik kevesek vágynak ilyen jellegű otthonra.

Kinek is való? Aki elfoglalt, vagy marad energiája arra, hogy mindig minden körülmények között rendet tartson. Ugyanis a rendetlenség ebben az egyterű lakótérben darabokra töri a látványt és a kellemes érzetet. Megvallom nehezen tudom elképzelni magunkat az egyéves kislányommal úgy 4 óra tájban, amikor míg az uzsonna készül, ő az egyterű lakásban épp a szennyestartó tartalmát már a konyhában tálalja föl nekem mint újabb szenzációs érdekességet. Egy fiatal, vagy épp korosodó, mégis fiatalos párnak annál inkább. Olyanoknak, akik tudnak és szeretnek is szánni magukra, a szórakozásra, szívesen töltik szabadidejüket étteremben, színházban, klubokban, esetleg sokat utaznak.





Nagyon szabad, impozáns látványt nyújthat egy jól megtervezett loft lakás. Berendezése igen nagy feladat, mind funkcionálisan, mind esztétikailag.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése