2013. február 24., vasárnap

kékbarna

Nagy a harmónia a két szín között. Talán azért mert annyira természetes. Az ég, tenger, folyók ezerféle kékjét, és a fa, föld barna árnyalatait nézve a szabadban érezzük magunkat. Annak függvényében, hogy mely árnyalatait kombináljuk, s azokat milyen mennyiségben, kapunk szabad, nyugtató hatást, vagy épp üde, friss, pezsdítő látványt.

Ebben a cappucino barna - halványkék hálószobában nem tudok elképzelni veszekedő házaspárt, olyannyira árad a nyugalom, békesség. Talán egyik legszebb párosítása a két szín ezen árnyalatai..   A színek mellett bensőséges hangulatot sugároz a nagy mennyiségű nehéz sötételő függöny, a textilek, szőnyeg jelenléte.



Ilyen enteriőrt csak határozott személyiségű, hangulatilag nem ingadozó egyénnek tervezzünk. Ez a padlizsánba hajló sötétbarna fal gyönyörű, de a szoba mind a négy falán nappaliban nem szerencsés. Munkahelyen, irodában, esetleg hálóban élhető. Az első kettő esetében tekintélyt követel, ami pozitívumként hozható fel irodában és a beérkező sem feltétlenül kell, hogy otthon érezze magát. Legalábbis sok olyan üzletember van, aki ezt szeretné elérni, sugallni.
Hálóban annak tökéletes, aki szinte csak az alvás ideje alatt tartózkodik a szobában, lenyugodni, pihenni megy be csupán. Meleg fényű hangulatvilágítással fokozhatjuk a kuckós érzetet.
Azt is hozzá kell még tennem a kis litániához, hogy ehhez a barnához szebb kéket nem tudnék elképzelni.


De szép is lenne, ha zömmel ilyen nappalikkal találkoznánk az otthonokban. És most nem a bútorokról, színekről beszélek még, hanem funkcióját tekintve. Tűzkozpontú, társas együttléteket képzel ide az ember, vacsorákat, hétvégi reggeliket, társasjátékozást. 
Manapság a nappalik zöme tv-központú, szinte elképzelhetetlen, hogy tv nélkül rendezzük be. Csak, hogy a (kedvenc) Jóbarátok sorozatból Joey-t idézzem: "akkor merre néznek a bútorok??"
Hogy a színeket is elemezgessük kicsit, a mélybarna étkezőasztal és padló jelzi és kiemeli a fent leírtakat, a halványszürke, fehér falak szélesítik a perspektívát, az itt-ott megjelenő kékek különböző árnyalatai számomra nem impozánsak, nagyon jó érzékkel van mennyiségileg jelen. A halványkék függeszték pedig az ég kékjét hozza be a szobába. Tökéletes.



Az acélkékbe hajló fal mélységét jól kompenzálják a fehér kiegészítők. Nagyon jó párosítás a kőris padlóhoz. A fal színe szinte adja is a stílust is.


Nekem ez a színpárosítás kevésbé szerencsés választás. Ha a fal színe lenne petrolkék ( mint az ágy takarója), szerintem jobban kihozná a barnát, így szinte feketének látszik.



Fenséges, a barna árnyalata követeli a stílust is.



és még egy kis mazsolázni való..








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése