2013. február 27., szerda

4+1 kamratippek

Igazán szerencsésnek mondhatja magát az a háziasszony, akinek van egy éléskamrája. Ha már van, akkor ügyeljünk néhány dologra..

A kamra lehetőleg külső fal mentén helyezkedjen, amely északra vagy keletre néz (így hűvösebb lesz a hőmérséklete). Ha ez nem megoldható, a lakás lehető leghűvösebb részében alakítsuk ki, azaz ne a kazán mellett! Ha erre sincs lehetőség, és a kamra belső falakkal van körbevéve vagy déli-nyugati falak mentén foglal helyet, feltétlenül szigeteljük le a falait. 


1. Ne tervezzünk mély polcokat! 30-40 cm-es polcok megfelelnek a praktikumnak, de ha mélyebbet csináltatunk  egy idő után átláthatatlan lesz, a legbelülre eső dolgok feledésbe merülnek. A gyakorlatban az U alakú elrendezés a legjobb. Szemmagasságba kerüljenek azok a dolgok, amiket napi rendszerességgel használunk. A tárolás mehet egészen a plafonig, a nagyon ritkán használt húsdaráló és mákdaráló mehet fel a felhők közé.







3.  A polcokon csoportosítsuk az ételeket - pl befőttek, konzervek, tészták, olajak stb. Segít az is, ha kosarakban vagy nyitott dobozokban tároljuk a hasonló típusú ételeket. Nagyon guszta kis dobozok, üvegek kaphatóak, de ha van egy kis időnk, magunk is készíthetünk dekoratív tárolókat. Nem csak a szemünket kényeztetjük vele, de megkönnyítjük a saját dolgunkat is! az is hasznos lehet, ha felcímkézzük a dobozokat. 







4. Az ajtókat is célszerű kihasználni!








+1 Ha nincs lehetőségünk külön kamra kialakítására, nagyon praktikus kamraszekrényeket tervezhetünk be a konyhába. A gyakorlatban nagyon jól működő szerkezetek segíthetik a tárolást, eligazodást és könnyen hozzáférhetőséget.






Ha most éhes lennék, biztos kedvem támadna főzni valami finomat az itt látott friss alapanyagokból ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése