2013. május 16., csütörtök

2013 lakástextil trendjei - 1. rész



Tegnap egy előadáson voltam, ami 2013 textiltrendjeiről szólt.A Heimtextil Trendtable minden évben egy speciális show keretében mutatja be a legújabb trendeket. Az első részben erről a nagyszabású eseményről mesélek nektek. Az előadó első kézből beszélt arról, hogyan is zajlik az év eleji világkiállítás, a világ teljes árukínálata, új ötletek, márkanevek, és természetesen az iránymutató trendek, mindez egy helyen, egy időben.








Nagyon érdekes volt, elméleti oldalról közelítette meg a témát, hogy hogyan is dolgoznak a trendalkotók, hogy mi indítja el az egyes trendeket és az hova növi ki magát, mire eljut a fogyasztóhoz.




 Más kérdés az, hogy kis hazánk mennyire van felkészülve arra, hogy befogadja az új impulzusokat (a fogyasztókra gondolok itt) és nem csak hogy tetsszen neki, de be tudjuk illeszteni az otthonokba. Nem egyszerű kinyitni a perspektívát, ha a kortárs fogyasztó színekben, formákban, textúrákban nem nyitott, meg persze pénztárca kérdés is a dolog. De ügyesen, rafináltan mindenképp be lehet csempészni az aktuális (hosszú távon élhető) trendet.







Mindenesetre érdemes tudni, mik a most futó trendek, mi az amit a világ "követhet", mint nemzetközi zászlóshajót. Ezen a nagyszabású eseményen több, mint 2500 kiállító jelenik meg,a belsőépítészeknek, designereknek, lakberendezőknek lehetőségük nyílik, hogy megismerkedhessenek a legújabb színvilággal, textúrákkal, az anyagok kiképzésével, az új design irányzatokkal. Ez valahol egy mértékegység, amelyet, ha nem is elvárásként, de irányadóként tartanak a világ design világa elé, és impulzust, intuíciót, inspirációt ad a tervezőknek és a felhasználóknak.







És nem utolsó dolog, hogy mekkora show várja a látogatókat. Szerintem, aki nem feltétlenül szakmabeli, és mégcsak nem is hobbija a lakberendezés is óriási élményben részesül.







Még így az év derekán is izgalmas szerintem a téma, a trendek úgysem egyik pillanatról a másikra változnak, a változás mindig egy folyamat, ami szépen, egymásra épülve fejlődik, alakul át.

Nemzetközi kerekasztal-társaság dolgozik azon, hogy minden év januárjára közvetíteni tudják a következő év fő irányvonalait. A trendalkotók ez évben Franciaország (Les Garcons), az Egyesült Államok (Global Color Research, Hollandia (Stijlinstitut Amsterdam, Németország, Brazília (Obitato) és Japán (Dan Project). Japán az idei évben került be (Olaszországot kiszorítva) és igen nagy hatással is volt kultúrájával a trendek végleges képére.

Már most a jövő év trendjein dolgoznak, sőt amikor közlik az aktuálisat, dolgoznak a következőn, hiszen tudniuk kell mivé fejlődik majd tovább.. Ó de belekukkantanék egy ilyen munkafolyamatba! :)





Az idei év szlogenje: "Az vagy, ahogyan élsz"



Négy trendről beszélhetünk az idei évet tekintve, de nevezhetjük kategóriának is. Évről évre angol elnevezést kapnak, ami az adott stílus nemzetközi kódja is egyben. Idén: the Historian, the Eccentric, the Geologist, the Inventor. Van kézműves, népművészet inspirálta vonal, ahol a kulturális sokszínűség adja az irányt, az anyagok egyedi, eddig nem ismert kiképzése is hangsúlyt kapott, a formák, az impresszió hatása is hódít, ugyanakkor a természetesség, naturalista megjelenés is teret kapott..











Remélem érdekel titeket részleteiben ez a négy trend, a 2. részben kiboncolom, amennyire tudom. :)

Addig is ajánlom figyelmetekbe a 6 trendalkotót, nevükre kattintva honlapjaikat böngészhetitek, sok-sok érdekességgel találkozhattok.











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése