2014. május 5., hétfő

Fiatalos polgári otthon - Hol menjünk be??

Távtervezést vállaltam el nemrégiben, méghozzá egy budapesti polgári lakás teljes körű tervezését. Minden ami benne van jelenleg, kicserélendő, a falban futó vezetékektől kezdve a falak mozgatásán át, a vizes blokkok áthelyezése is bekalkulálható. A külső homlokzati képet nyilván nem módosíthatjuk, tehát az ablakok elhelyezése kötött, de azon kívül miénk a pálya. ;)



Első körben a bejárat problematikáját osztom meg veletek. Ugyanis a lakásnak kettő van belőle. 




Mint látjátok a konyhába is léphetünk, és van egy előszobának nevezett tér, ahova a másik ajtó nyílik. 
Ezt a tulajdonos szeretné szobának előléptetni, így a konyhába lépve kellett kialakítanom egy előtér funkciókkal bíró részt. 

Két tervvel készültem el (ne fuss el a rajzok láttán, felülnézeti skiccek a teljesség igénye nélkül, de kivehető mi hol lesz):

Eredeti falak..


"A" verzió


Ebben az esetben a szemben lévő hűtő (csillag jelzi) kamraszekrénye mennyezetig fut, melletti munkapult. A mosogatómedence mindkét esetben a sarokba került, mögötte egy padka ad majd plusz lerakófelületet. A sütő pult magasság felett kezdődik, 160 magasan végződik és a pult irányába lehet nyitni, mint látható. Ennek 'ütközik' neki a bejárattal szemben lévő szekrény, mellette egyszemélyes ülőkét helyeztem el. A cipős szekrény 100 cm magas, ameddig a gipszkarton válaszfal ér. A rá merőleges fal (esetlegesen üvegből) 2 méter magas, ami a wc takarására (is) szolgál.

"B" verzió: 

Sokkal szellősebb megoldás, nekem mindenféle szempontból jobb megoldás, egyedül annyi a hátránya, hogy a pultnál dolgozni nincs olyan nagy tér. Ez inkább nagykonyha, mint konyha-étkező.


Ebben az esetben kamraszekrénnyel kezdőik a konyhaszekrény, mellette a hűtő is magas szekrénybe illeszkedik. Egy 45ös lerakórész után jön a sarokmosogató, mellette előkészítő, utána a főzés és a tálalásnak is egész nagy hely marad. A munka folyamata abszolút kényelmes, a tárolást kell majd esztétikusan kitalálni, a lakásba belépve ugynis nem lesz szerencsés felnyiló szekrényekkel szembetalálni magunkat.
A bejárattal szemben kényelmes ülőke lesz, aminek a háttámláját a konyhapult hátfala adja. Jobb oldalt tükrös fal kap helyet, de a radiátor kérdésessége miatt még ez függőben van, ha nem ide kerül, akkor a vele szemben lévő kabátos szekrény ajtaja lesz tükör. Az említett szekrény íves gipszkarton falhoz kerül, amit az akasztók miatt szeretném egy kicsit takarásba hozni. 

Nos? Nektek melyik tetszik?

A tulajdonos hölgy a második megoldás mellett döntött, és mivel a körasztalt nem szereti, azt lecseréltük..



Ja, igen, azt elfelejtettem mondani, hogy természetesen kivesszük a közlekedő és a konyha közti falat, így egy 20 nm körüli tágas konyhát kapunk, egyedül a wc ide nyílását kell megoldani. De ezt látjátok..Igaz? :)

A következőkben a fürdőszoba jön, ahol két bejárat van. Mert ez egy ilyen lakás :D

1 megjegyzés:

  1. A terveidhez hasonlóan mi is a sarokba tervezzük a mosogatótálcát a konyhafelújítás során, de kicsit tartok tőle, hogyan fog beválni a mindennapokban. Van esetleg látványterved, vagy tapasztalatod róla? Jó lenne látni, hogy működik....

    VálaszTörlés