2013. július 12., péntek

Konyhai munkalapok

Sok más egyéb mellett a konyhabútor tervezésekor a megfelelő munkalap kiválasztása nem egyszerű döntés. A teljesség igénye nélkül vegyük számba a rendelkezésre álló lehetőségeket.

Anyagban, minőségben, designban számtalan variáció létezik. Általában az ár, illetve a küllem az, ami alapján döntünk. A konyha éke, dísze, stílusteremtője lehet.

Laminált munkalapok

A leggyakoribb választás a fóliával bevont munkalap, melynek mintázata lehet fa, kő, lehet magasfényű, színes, ezerféle közül válogathatunk. Ez költséghatékonyabb megoldás, mint bármi más.









És vannak, melyek nem utánzatok, hanem az anyagok teljes valójukban képezik a konyhánk munkafelületét.

Gránit

Van stílus, amihez nem fekszik igazán, de a természetes anyagok a legszebbek a belső terekben.. Nyilván árban is magasabb, talán a legdrágább változatok. Csiszolt, fényes, ami elegáns megjelenést kölcsönöz. Se karcolástól, se felpúposodástól nem kell tartani, ugyanis mindenféle hő-és kopásterhelésnek ellenáll.




Beton, kő munkalapok




Üveglapok

Exkluzív, gyönyörű és drága. Még személyesen nem találkoztam vele egy enteriőrben sem, de szívesen betervezem valahova ;)





Rozsdamentes acél

Modern megjelenést kölcsönöz a konyhának. Összhangban van a konyhai gépekkel. Könnyen tisztítható, csak egy szappanos rongy és egy száraz és mindig csillog. Bár a bőrünk zsíros felülete nyomot hagy, de egy törlés és nyoma sincs. A legvonzóbb tulajdonsága, hogy nem engedi a baktériumok letelepedését, a legtöbb helyen, ahol higiéniai követelmények vannak, ilyen felületet alkalmaznak.




Kerámialapokkal burkolt: magyarul csempézett munkalapok. Ez egy olcsóbb változat, sérülés ütődés esetén lehetséges, de a megrepedt lapot ki lehet cserélni.







Mésztufa munkalapok


Fa munkalapok

A fa az fa. A gyenge pontom. :) A legszebb ami létezik, de sajnos általában árban is a felső kategória akármiről is legyen szó. A leggyakoribb választás a cseresznye, bükk, mahagóni, vörös tölgy és a juhar. Puhafákból nem szoktak, tartósság, kopásállóság miatt, de kombinálva megoldható ez is.
Sokoldalúsága miatt akármilyen irányba gondolkodhatunk stílus terén, megmunkálása, színe határozza meg hogy milyen hatású lesz.






Az én kedvencem kiderült. A tied melyik?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése